Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z mięsem

Łazanki z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 717 Ocena: 47888

Dodano:

Odsłon: 7834

Łazanki to konkretne danie, idealne o tej porze roku. Znam różne sposoby ich podania. Poniżej wersja z mięsem mielonym i świeżą białą kapustą. Smaczne i sycące danie. Polecam.

Składniki

  • makaron łazanki 500g
  • świeża biała kapusta 1 kg
  • mięso wieprzowe mielone (u mnie z łopatki) 70 dkg
  • smalec 2 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz czarny mielony, sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę obrać z pierwszych, gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb*. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia.
    W czasie gdy kapusta stygnie możemy zabrać się za przygotowanie mięsa. Należy go podsmażyć na smalcu, przyprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika.
    Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach kapusty, następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą, podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła.
    Łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, połączyć z mięsem i kapustą. Całość posolić, posypać obficie pieprzem. Wszystko razem wymieszać i zapiekać przez 10 minut.

    Łazanki smakują fantastycznie, gdy popijemy je czerwonym barszczem.

    *Głąb z kapusty usuwamy w 90 %, resztę zostawiamy po to, aby liście kapusty nam się zupełnie nie rozpadły, zwłaszcza w gotowaniu.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 16 stycznia 2015 Narobiłaś mi smaku, może się w końcu przekonam do łazanek ;)

31 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 14 stycznia 2015 Pychota! Dawno nie jadłam łazanek. Narobiłaś mi smaku! :) Twoje łazanki prezentują się bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 3 ▼

30 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń