Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z kiełbasą i warzywami

Leczo z kiełbasą i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2505

Dodano:

Odsłon: 1786

Leczo z kiełbasą i warzywami to fenomenalna potrawa! Możemy do niej wrzucić co tylko chcemy lub co tylko znajdziemy w lodówce ;) Ważne, żeby znalazły się w nim warzywa, pomidory lub passata i jakieś mięso.

Składniki

  • 3 laski kiełbasy np. śląskiej
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 4 papryki (najlepiej kolorowe)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (u mnie ostrej)
  • łyżka oleju
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na połówki, układamy na blasze do pieczenia skórką do góry i pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika, aż skórka sczernieje. Gotową przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Pozostawiamy ją do lekkiego wystudzenia. Następnie ściągamy z niej skórkę i kroimy w paseczki. Usunięcie skórki nie jest konieczne, ja osobiście jej nie lubię, jeśli lubicie paprykę ze skórką po prostu pokrójcie ją w paski.

  2. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przekładamy do większego garnka.

  3. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni co kiełbasę. Smażymy kilka minut, aż lekko się przyrumieni i dodajemy go do kiełbasy.

  4. Do kiełbasy i bakłażana dolewamy passatę, szklankę wody i doprawiamy solą. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.

  5. Cukinię kroimy w półplasterki. Dorzucamy ją wraz z pokrojonymi paprykami do lecza, doprawiamy przyprawami (pieprzem i paprykami) i dusimy kolejne 15 minut.

    Podajemy z ulubionym dodatkami. Na zdjęciu w towarzystwie langoszy.

    Smacznego ;)

  6. P.S. Jeśli zostanie Wam po obiedzie leczo, przelejcie je do słoików i zapasteryzuje. Zapasteryzowane i wystudzone słoiki z leczo możemy przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu do kilku miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń