Do góry

Desery Przepis na:

Legumina, ptasie mleczko.

Legumina, ptasie mleczko.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8391

Dodano:

Odsłon: 121139

Następny deserek ze starego zeszytu. Taką leguminę, bo akurat taka nazwa widnieje nad przepisem, często robiła moja mama. Wiadomo jak to na wsi zawsze świeże jajeczka, bez dodatkowych pasażerów. U mnie też teraz nad produkcja, więc szukam przepisów zapomnianych a ze sporą ilością jajeczek. Jak dla mnie to smak dzieciństwa :)

Składniki

  • 8 jajek
  • półtorej szklanki cukru
  • 50 g żelatyny
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody, i dzielimy na trzy porcje ( przelewamy w trzy szklanki )
    Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
    Tortownicę lub tak jak u mnie naczynie żaroodporne, smarujemy masłem.
    Nasze jajka porządnie myjemy, ja dodatkowo przelewam je wrzątkiem i robimy deser.

  2. Pierwsza warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy porcję żelatyny może być letnia, ubijamy chwilkę i wylewamy na dno naszego naczynia, wstawiamy do zamrażalki by nam szybko zastygło.
    Druga warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy kakao a następnie porcję żelatyny, wykładamy na pierwszą warstwę i też do zamrażalki.
    Trzecia warstwa: 8 żółtka i pół szklanki cukru oraz cukier waniliowy ubijamy aż rozpuści się cukier, dodajemy ostatnią porcję żelatyny, wykładamy na drugą warstwę, wkładamy ponownie do zamrażalki by się dobrze skrzepło. Na wierzch wylewamy chłodną galaretkę a następnie możemy już chłodzić w lodówce.

  3. Jeżeli bardzo się boimy tych surowych jajek, możemy wszystkie warstwy ubijać na parze, wiadomo troszkę dłużej to zejdzie ale będziemy czuć się bezpieczniej.
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mati1 11 maja 2016 podziwiam ,ze tak wspaniale wyszło ,może i ja wyprobuję w najblizszym czasie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kodniczek 11 września 2014 też taką robię tylko że na cienkim biszkopcie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

limetka 30 marca 2014 Śliczna . . ale raczej NIE dziękuję !

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 marca 2014 Zdjęcie piękne, ciacho również. Ale nie jestem w pełni przekonana o jedzenia surowych jaj. Może, jak gdybym nie wiedziała jak wygląda produkcja ??? ale świadomie raczej nie. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

baszka6813 25 marca 2014 Jeżeli szklanki to półtorej :)
U mnie w domu też takie rzeczy nazywa się laguminą.Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 25 marca 2014 Ja też muszę się wziąć za taki zeszycik :) Niestety ,niektóre karty ze względu na czas nie można odczytać :( Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamoniczka 25 marca 2014 Bardzo dawno już nie jadłam ptasiego mleczka, aż normalnie po tych zdjęciach naszła mnie ochota do takiej pysznej pianki jeszcze zielona herbata z teekanne i dzień staje się piękniejszy. wydaje mi się, że trochę roboty z twoim przepisem jest. jeżeli będę miała jakieś wolne popołudnie to pewnie spożytkuje je w postaci przyrządzania ptasiego mleczka. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 25 marca 2014 śliczności :-D a kolor żółtej warstwy może byc taki tylko przy uzyciu swojskich jajek :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 marca 2014 Piękne!:)Nie ma jak smaki które pamiętamy z dzieciństwa....A tych jajeczek swojskich to Ci Aniu zazdroszczę:) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń