Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki torcik z brzoskwiniami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 169
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 169
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp obie przesiane mąki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 160°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty. Brzoskwinie obierz ze skórki. 2 sztuki pokrój w plasterki a pozostałe w kostkę.
Serek mascarpone ucieraj mikserem ok. 2 min, aż nabierze puszystości. Następnie dodaj mleko skondensowane. Ubijaj aż powstanie jednolity krem. Podziel go na 3 części. Do jednej dodaj ciasteczka (kilka odłóż do dekoracji) a do drugiej kostki brzoskwiń.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem z ciasteczkami. Przykryj drugim blatem i posmaruj kremem z brzoskwiniami. Przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Boki i wierzch posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj kawałkami brzoskwiń i ciasteczkami. Wstaw do lodówki.Źródło: Świat i Ludzie