Do góry

Dodatki Przepis na:

Lemon curd

Lemon curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 5606

Dodano:

Odsłon: 1035

Pyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy. Nadaje się jako sos do deserów a także baza do kremów albo po prostu do jedzenia wprost ze słoiczka.

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 165 g cukru drobnego
  • 80 g masła
  • 2 cytryny
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dwie cytryny wyparzamy następnie dokładnie myjemy i czyścimy skórę szczoteczką. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Na parze do górnego garnka dodajemy jajka oraz cukier na małym ogniu cały czas mieszając mieszkamy. Dodajemy sok z cytryn, skórkę oraz masło. Całość gotujemy aż do zagotowania i momentu kiedy krem zacznie nam gęstnieć. Po tym czasie przecedzamy przez sitko do słoiczka i mamy gotowy sos który możemy ok 1,5 tyg przechowywać w lodówce. Z podanego przepisu otrzymamy ok 250 g.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń