Do góry

Dania główne Przepis na:

Letnia pieczeń z kalafiorem

Letnia pieczeń z kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 46995

Dodano:

Odsłon: 958

Z surowej szynki wieprzowej można zrobić prawie wszystko. Tym razem postanowiłam podać ją w sosie własnym z różyczkami kalafiora.

Składniki

  • szynka wieprzowa b/k 1 kg
  • kalafior 1 szt
  • cebula 1 szt
  • smalec 2 łyżki
  • sól, piperz czarny mielony, pieprz cayenne
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i zmielonym czarnym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, obsmażyć z każdej strony na złoto. Następnie szynkę przełożyć do rondla, podlać tłuszczem ze smażenia, dodać 2 szklanki wody. Dusić do miękkości.
    Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć na talerz. Do rondla wrzucić różyczki kalafiora, cebulę pokrojoną w piórka. Warzywa gotować w sosie przez 10 minut, doprawić pieprzem cayenne, ewentualnie solą. Przed podaniem do rondelka włożyć mięso, aby "złapało" temperaturę.
    Szynkę podawać w sosie własnym, pokrojoną w plastry, obłożoną różyczkami kalafiora.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń