Do góry

Dania główne Przepis na:

Łężnie

Łężnie

Autor: smakosz18

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 21

Dodano: 25.05.2010

Odsłon: 1228

smaczne danie z ziemniaków i kapusty kiszonej:)

Składniki

  • ziemniaki, 1,5kg
  • kwaszona kapusta, 75dag
  • duza cebula
  • łyżka margaryny
  • sól,pieprz
  • tłuszcz do smażenia
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ziemniaki obrać i ugotować na sypko,dobrze utłuc lub przepuścić przez maszynkę razem z posiekaną i przesmażona na margarynie cebulą.

  2. W małej ilości wody udusić kapustę,dodać tłuszcz,w którym była smażona cebula,przyprawić solą i pieprzem. Masa powinna być gęsta.

  3. Z gorącej lub co najmniej cieplej uformować placki,układać na nich farsz z kapusty,brzegi zacisnąć i zrobić kotlety.

  4. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem grzybowym i surówkami.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: łężnie

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń