Do góry

Napoje Przepis na:

Likier na śliwkach węgierkach z nalewki.

Likier na śliwkach węgierkach z nalewki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1375 Ocena: 17281

Dodano:

Odsłon: 4908

Jest to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mocno nasiąkniętych alkoholem śliwek do zrobienia likieru śliwkowego. Nic tak nie wyciągnie alkoholu z owoców jak cukier. Likier rozgrzewający :)

Składniki

  • śliwki węgierki bez pestek, z nalewki 2 kg.
  • cukier trzcinowy 50 dag
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki węgierki wykorzystane do zrobienia nalewki, zasypujemy w słoju cukrem trzcinowym. Potrząsamy codziennie słojem do momentu rozpuszczenia się cukru. U mnie śliwki pływały w wytworzonym syropie. Słój wynosimy do ciemnej i chłodnej piwnicy na minimum 5 miesięcy. Po tym okresie zlewam gotowy likier do butelki (700 ml). Śliwki zużywamy do pralinek śliwkowych(śliwki w czekoladzie). Likier degustujemy mocno schłodzony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paulox 18 marca Dzień dobry :)
Gdzie można znaleźć takie ładne wzory etykiet?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń