Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mocno nasiąkniętych alkoholem śliwek do zrobienia likieru śliwkowego. Nic tak nie wyciągnie alkoholu z owoców jak cukier. Likier rozgrzewający :)
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 814
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3126
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 814
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3126
Składniki
Śliwki węgierki wykorzystane do zrobienia nalewki, zasypujemy w słoju cukrem trzcinowym. Potrząsamy codziennie słojem do momentu rozpuszczenia się cukru. U mnie śliwki pływały w wytworzonym syropie. Słój wynosimy do ciemnej i chłodnej piwnicy na minimum 5 miesięcy. Po tym okresie zlewam gotowy likier do butelki (700 ml). Śliwki zużywamy do pralinek śliwkowych(śliwki w czekoladzie). Likier degustujemy mocno schłodzony.