Do góry

Napoje Przepis na:

Likier poziomkowy

Likier poziomkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 239

Dodano:

Odsłon: 1057

Tradycja wyrabiania domowych nalewek i likierów zanika. Maria Ślężańska w swojej książce kucharskiej podaje przepisy na różne alkohole, począwszy od wódek (np. pomarańczowa, z rajskich jabłek, z liści brzoskwiń) przez likiery (waniliowy, miętowy, kawowy) po wiśniówkę i arak.

Składniki

  • 200 ml spirytusu
  • 250 g poziomek
  • 200 g cukru
  • 400 ml wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Poziomki zalać spirytusem (lub wódką, jeśli ktoś woli słabszy likier) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 dni. Po tym czasie w wodzie rozpuścić cukier i do powstałego syropu przelać przecedzony przez gazę spirytus poziomkowy. Wymieszać, zakręcić i odstawić na kilka dni, żeby likier się przegryzł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 17 lipca Ciekawe, poziomkowego jeszcze nie miałam okazji próbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń