Do góry

Napoje Przepis na:

Likier z jeżyn.

Likier z jeżyn.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1403 Ocena: 17885

Dodano:

Odsłon: 1578

Jest to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mocno nasiąkniętych alkoholem owoców jeżyn, do zrobienia likieru jeżynowego. Nic tak nie wyciągnie alkoholu z owoców jak cukier. Likier rozgrzewający :)

Składniki

  • owoce jeżyn z nalewki 3 kg.
  • cukier trzcinowy 50 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce jeżyn wykorzystane do zrobienia nalewki, zasypujemy w słoju cukrem trzcinowym. Potrząsamy codziennie słojem do momentu rozpuszczenia się cukru. Słój wynosimy do ciemnej i chłodnej piwnicy na minimum 5 miesięcy. Po tym okresie zlewam gotowy likier do butelki (700 ml). Likier degustujemy mocno schłodzony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń