Do góry

Desery Przepis na:

Lodowiec z borówkami

Lodowiec z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 7695

Dodano:

Odsłon: 13525

To ciasto to wielki HIT lat 80-90. Ta wersja to kolejna moja modernizacja tego wspaniałego ciasta.Receptura jest prosta dwie warstwy biszkoptów, pyszny krem, galaretki i mnóstwo owoców.

Składniki

  • Krem : 5 żółtek
  • 110 g cukru ( 1/2 szklanki )
  • 20 g budyniu waniliowego ( 1 łyżka )
  • 250 ml mleka ( 1 szklanka )
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 galaretka np. owoce leśne ( 75 g )
  • 1 galaretka krystaliczna ( 77 g )
  • 150 g biszkoptów
  • ok. 400 g borówki
  • kilka kwiatów z floksa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 22 cm. Dobrze jest wyłożyć ją folią przezroczystą.
    Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia.
    Krem. Gotujemy mleko. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy.
    Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając.

  2. Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Studzimy.

  3. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
    Gotujemy galaretkę krystaliczną.
    W lekko wystudzonej galaretce maczamy pierwszą warstwę biszkoptów ( maczamy krótko ).
    Między biszkoptami rozkładamy niewielką część borówek.

  4. Smarujemy je nieco większą połową kremu, łyżką nakładamy kawałki zastygniętej czerwonej galaretki i część borówek, wszystko lekko dociskamy.

  5. Nakładamy następną warstwę maczanych biszkoptów, kawałki galaretki i borówki.





  6. Przykrywamy pozostałą warstwą kremu, na wierzchu rozkładamy borówki. Całość wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny,do stężenia.

  7. Po tym czasie z kwiatków floksów obrywamy końcówki i rozkładamy kilka po cieście, całość zalewamy galaretką krystaliczną i wstawiamy na kilka godzin do całkowitego stężenia.

  8. Potem zdejmujemy obręcz, odcinamy folię i ciasto na stół.
    Ja nie miałam szansy zrobić dobrego zdjęcia przekroju ciasta, znikło błyskawicznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 27 lipca 2018 Droga Sylwio. Jak już chcesz komentować to najpierw przeczytaj ze zrozumieniem.
Napisałam że jest to kolejna moja MODERNIZACJA, czyli unowocześnienie tego ciasta.
Pozdrawiam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sylwia1215 24 lipca 2018 Nie przypominam sobie,żeby w latach 90-tych były w Polsce borówki amerykańskie

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 lipca 2018 Pyszne ciacho i dobrze pamiętam, jak królowało na różnych imprezach :) Mniami :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 16 lipca 2018 Ciasto wygląda pięknie i bardzo apetycznie. Taki krem jest idealny do świeżych owoców i galaretki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń