Do góry

Desery Przepis na:

Lodowiec z borówkami

Lodowiec z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 425 Ocena: 5951

Dodano:

Odsłon: 13369

To ciasto to wielki HIT lat 80-90. Ta wersja to kolejna moja modernizacja tego wspaniałego ciasta.Receptura jest prosta dwie warstwy biszkoptów, pyszny krem, galaretki i mnóstwo owoców.

Składniki

  • Krem : 5 żółtek
  • 110 g cukru ( 1/2 szklanki )
  • 20 g budyniu waniliowego ( 1 łyżka )
  • 250 ml mleka ( 1 szklanka )
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 galaretka np. owoce leśne ( 75 g )
  • 1 galaretka krystaliczna ( 77 g )
  • 150 g biszkoptów
  • ok. 400 g borówki
  • kilka kwiatów z floksa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 22 cm. Dobrze jest wyłożyć ją folią przezroczystą.
    Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia.
    Krem. Gotujemy mleko. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy.
    Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając.

  2. Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Studzimy.

  3. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
    Gotujemy galaretkę krystaliczną.
    W lekko wystudzonej galaretce maczamy pierwszą warstwę biszkoptów ( maczamy krótko ).
    Między biszkoptami rozkładamy niewielką część borówek.

  4. Smarujemy je nieco większą połową kremu, łyżką nakładamy kawałki zastygniętej czerwonej galaretki i część borówek, wszystko lekko dociskamy.

  5. Nakładamy następną warstwę maczanych biszkoptów, kawałki galaretki i borówki.





  6. Przykrywamy pozostałą warstwą kremu, na wierzchu rozkładamy borówki. Całość wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny,do stężenia.

  7. Po tym czasie z kwiatków floksów obrywamy końcówki i rozkładamy kilka po cieście, całość zalewamy galaretką krystaliczną i wstawiamy na kilka godzin do całkowitego stężenia.

  8. Potem zdejmujemy obręcz, odcinamy folię i ciasto na stół.
    Ja nie miałam szansy zrobić dobrego zdjęcia przekroju ciasta, znikło błyskawicznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 27 lipca Droga Sylwio. Jak już chcesz komentować to najpierw przeczytaj ze zrozumieniem.
Napisałam że jest to kolejna moja MODERNIZACJA, czyli unowocześnienie tego ciasta.
Pozdrawiam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sylwia1215 24 lipca Nie przypominam sobie,żeby w latach 90-tych były w Polsce borówki amerykańskie

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 lipca Pyszne ciacho i dobrze pamiętam, jak królowało na różnych imprezach :) Mniami :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 16 lipca Ciasto wygląda pięknie i bardzo apetycznie. Taki krem jest idealny do świeżych owoców i galaretki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń