Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w białym sezamie na puree z ciecierzycy

Przepis dnia 2012-04-21
Łosoś w białym sezamie na puree z ciecierzycy

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2077

Dodano: 15.04.2012

Odsłon: 3021

Kolejny, ciekawy pomysł na łososia

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zmiksować razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą extra vergine, dodając stopniowo około 5 łyżek wody , doprawić solą.

  2. Łososia oprószyć solą, pieprzem, wysmarować olejem sezamowym. Sezam zrumienić na suchej patelni i posypać nimi łososia z wszystkich stron.

  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Na gorącą blaszkę ułożyć łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie przygotować dressing cytrynowy.

  4. Na podgrzane talerze położyć purre z ciecierzycy, na wierzch ułożyć łososia. Polać dressingiem cytrynowym, posypać pieprzem cayenne i udekorować roszponką lub rukolą - niestety nie miałem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 24 sierpnia 2014 Rewelacyjny pomysł na łososia! I to w zdrowym wydaniu, bo pieczony-nie smażony, coś dla mnie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 19 kwietnia 2012 Wygląda apetycznie . Kocham ryby więc wypróbuję w połączeniu z ciecierzycą /wszak to samo zdrowie/ , a co Dla Ciebie "5" za pomysł i prekursorstwo .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń