Do góry

Dania główne Przepis na:

Lunch do pracy: warzywa z kuskusem

Lunch do pracy: warzywa z kuskusem

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4109

Dodano:

Odsłon: 365

I z tofu.

Składniki

  • tofu jedna kostka
  • Cukinia pół średniej
  • fasolka szparagowa 10 dag
  • Papryka
  • Cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • grzyby suszone- lub jakiekolwiek inne garść
  • do marynaty tofu: sos rybny, chili i teryaki
  • sos pomidorowy 300ml
  • sól i pieprz
  • kolendra nać, lub pietruszka
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zamarynowałam pokrojone tofu, skropiłam je sosem chili dla słodkości i pikantność, sosem rybnym - dla smaku umami, i sosem teryaki bo bardo pasuje.

  2. Grzyby zalałam wrzątkiem, można użyć pieczarek lub jakieś chińskie grzyby.

    Kaszę kuskus zalałam wrzątkiem w proporcji 1 cześć kaszy 1,5 części wrzątku.

    Pokroiłam warzywa w pół plasterki a fasolkę szparagowa ugotowałam do jędrności.

  3. Na patelni na oleju rzepakowym zeszkliłam cebulę, potem dodałam i przyrumieniłam tofu, potem dodałam paprykę, cukinię i czosnek.

    Gdy warzywa się przyrumienią dodałam sos pomidorowy i fasolkę szparagową.

    Całość pogotowałam parę minut , żeby smaki się przegryzły, sprawdziłam smak i trochę doprawiłam solą.
    Po wyłączeniu ognia dodałam kolendrę.

    Danie świetnie podgrzewa się w mikrofalówce- nic nie traci na smaku.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń