Do góry

Dodatki Przepis na:

Majonez

Majonez

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 761

Dodano: 07.09.2017

Odsłon: 4669

Przygotowanie majonezu to żadna filozofia, nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy.

Składniki

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • około 1-2 łyżek soku z cytryny
  • około 300 – 350 ml oleju
  • pieprz (opcjonalnie)
  • Sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka najpierw sparzamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka umieszczamy w wysokim pojemniku, dodajemy sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny. I zaczynami je ubijać, najlepiej użyć do tego miksera. Powolutku, cały czas ubijając, dolewamy małym strumieniem olej do uzyskania porządnej – gęstej i puszystej masy.

    Możemy podawać od razu lub przełożyć do słoiczka, zakręcić i schować do lodówki.

    Idealnie pasuje do jajek, wędliny, czy sałatek.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 września "...nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy."

Ja wiem, z lenistwa i wygody, ale te sklepowe wynalazki są beee, a żółtek w nich jak na lekarstwo ;)
Robiony w domu z dobrych składników, to jest TO :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń