Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z bobem, boczkiem i lekkim sosem czosnkowym

Przepis dnia 2019-07-05
Makaron z bobem, boczkiem i lekkim sosem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 434

Dodano:

Odsłon: 6571

Połączenie najlepsze z najlepszych - bób, boczek i jajko. Pyszne i sycące danie

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bób wrzucamy do wrzątku z dodakiem soli i łyżeczką cukru. Mój był miękki po 20 minutach, ale najlepiej co 5 minut sprawdzać czy odpowiada wam stpień miękkości.
    Potem odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy z łupinek.

    Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, aż będzie chrupiący. Dodajemy do niego bób i ugotowany makaron. Chwilkę dusimy razem pod przykryciem.

    Przygotowujemy sos - do jogurtu przeciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy pieprz, pieprz ziołowy, zioła. Nie dodajemy już soli, ponieważ boczek sam w sobie jest już słony.

    Sos wlewamy na patelnię i mieszamy. Dusimy razem ok 5 minut.

    Podajemy z jajkiem sadzonym, lub jak u mnie z jajkiem w koszulce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń