Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z cukinią i pieczarkami na pikantnie

Makaron z cukinią i pieczarkami na pikantnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1504

Dodano:

Odsłon: 470

Smaczne danie jarskie z makaronu z dodatkiem cukinii, pieczarek z odrobiną papryczki chili i czosnku. Prosto, szybko, smacznie i tanio.

Składniki

  • makaron 25 dag
  • cukinia młoda 1 szt
  • pieczarki 10 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chili 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron /typu: świderki, kolanka lub podobny/ gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
    Cukinie obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 20 min.
    Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz drobno posiekany czosnek. Po ok. 5 min. dodajemy odsączoną z soku cukinię i kawałek drobno posiekanej papryczki chili.
    Wszystko razem smażymy często mieszając do czasu aż sok z pieczarek i cukinii odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Kiedy pieczarki i cukinia będą już dobre na patelnię dodajemy odsączony ugotowany makaron, mieszamy, mocno podgrzewamy i podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń