Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron zawsze świetnie się sprawdza gdy chcemy przygotować szybki obiad. Zapraszam więc na szybki makaron w serowo-brokułowym sosie. My go bardzo lubimy i mam nadzieję, że Wam również zasmakuje:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 188
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 188
Składniki
Podzielone na różyczki brokuły gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na połowę. Część partiami wrzucamy do rozdrabniacza do warzyw lub rozgniatamy za pomocą widelca. Resztę będziemy podawać w całości.
W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Gotujemy go wg instrukcji podanych na opakowaniu na al dente.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Ser żółty i mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek i smażymy krótko. Następnie wlewamy słodką śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy starte oba sery i cały czas mieszając, podgrzewamy aż do ich rozpuszczenia. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy do niego zmiksowany brokuł, mieszamy.
Ugotowany, odcedzony makaron dodajemy do sosu serowo-brokułowego, mieszamy. Wykładamy na talerze. Dekorujemy różyczkami brokuła.