Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26415
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 60
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 103
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3710
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 392
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26415
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 60
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 103
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3710
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 392
Składniki
Pieczemy biszkopt: Ubijamy 8 białek na sztywno z 12 łyżkami cukru dodajemy 8 żółtek, 10 łyżek mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
Pozostały mak zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy by woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrami, masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy do maku, dokładnie łączymy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach. Po upieczeniu dekorujemy polewą. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.