Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Desery

Autor: asia67

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 662

Dodano: 23.12.2016

Odsłon: 2235

pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

Składniki

  • ciasto drożdżowe na maślance z 1 kg mąki,
  • mak 1 kg
  • cukier 1 1/2 szkl
  • masło 15 dag
  • miód 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • orzechy włoskie pokrojone 3/4 szkl
  • rodzynki 3/4 szkl
  • mleko 2 szkl
  • olejek migdałowy
  • jajka 3 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. zagotować mleko, wsypać wypłukany mak, zagotować na małym ogniu, zostawić najlepiej na całą noc,
    2. mak zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach,
    3. rozpuścić masło, dodać cukier, miód, i zmielony mak, chwilę podgrzewać, dodać bułkę i jajka, bakalie i olejek, dokładnie wymieszać,
    4. ciasto podzielić na 6 kawałków, rozwałkować jeden, posmarować białkiem, wyłożyć 1/6 maku, rozsmarować, zwinąć,
    5.odciąć kawałek papieru do pieczenia, na środku zrobić 1-centymetrową zakładkę, zawinąć w papier gotowy makowiec (zakładka jest po to żeby rosnące ciasto miało miejsce), pozostawić do wyrośnięcia,
    6. piec 30-35 min w 170-180 st,
    7. po upieczeniu polać polewą czekoladową i ozdobić



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń