Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 245
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2481
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 50
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 35
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 245
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2481
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 50
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 35
Składniki
1. zagotować mleko, wsypać wypłukany mak, zagotować na małym ogniu, zostawić najlepiej na całą noc, 2. mak zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach, 3. rozpuścić masło, dodać cukier, miód, i zmielony mak, chwilę podgrzewać, dodać bułkę i jajka, bakalie i olejek, dokładnie wymieszać, 4. ciasto podzielić na 6 kawałków, rozwałkować jeden, posmarować białkiem, wyłożyć 1/6 maku, rozsmarować, zwinąć, 5.odciąć kawałek papieru do pieczenia, na środku zrobić 1-centymetrową zakładkę, zawinąć w papier gotowy makowiec (zakładka jest po to żeby rosnące ciasto miało miejsce), pozostawić do wyrośnięcia, 6. piec 30-35 min w 170-180 st, 7. po upieczeniu polać polewą czekoladową i ozdobić smacznego