Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny

Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 62337

Dodano:

Odsłon: 770

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis i upiec taki makowiec na święta, makowiec jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie tak pracochłonny jakby się mogło wydawać.

Składniki

  • Użyłam foremki o średnicy 26 cm oraz foremki do wykrawania o średnicy 8 cm
  • na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
  • 120 ml letniego mleka
  • 120 g jogurtu naturalnego kremowego (około 5 łyżek)
  • 3 żółtka (jajka L)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • na masę makową:
  • 300 g sparzonego i zmielonego maku
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g rodzynek
  • 3 białka
  • 40 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • otarta skóra z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu (płynnego)
  • 1 jabłko winne
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • + mleko do pomalowania przed pieczeniem
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ciasto:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
    Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby olej połączył się z ciastem.

    Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.

    Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

  3. W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową:

    Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.

  4. Foremkę w której będę piekła makowiec wykładam papierem do pieczenia, aby papier się nie ruszał wcześniej foremkę smaruję olejem. Jeżeli nie mamy foremki do tarty to możemy użyć tortownicy lub foremki prostokątnej.

  5. Końcowe przygotowanie ciasta:
    Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam i dzielę na dwie części. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby odpoczęło.

  6. Po 10 minutach:
    Ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów, z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki tak jak na pierogi, skrawki ciasta zagniatam i chowam pod ściereczkę aby ciasto nie obsychało.

  7. Teraz na krążek ciasta nakładam czubatą łyżeczkę masy makowej, równo rozprowadzam i krążek składam na pół, rożki sklejam ze sobą i układam w foremce.

    Na koniec z rozwałkowanego ciasta wycinam mały prostokąt, nakładam masę makową i zwijam w rulonik. Tak przygotowany rulonik wkładam w środek ciasta.

    Tak przygotowane ciasto odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.

  8. Pieczenie makowca:
    Przed pieczeniem ciasto maluję mlekiem.
    Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 26 minut, długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

    Wystudzone ciasto dodatkowo możemy udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

  9. na lukier:
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka zimnej wody
    3-4 łyżki cukru pudru

    Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję stopniowo cukier puder i dokładnie mieszam ilość cukru zależy od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać.
    Tak przygotowany lukier nakładam łyżeczką na makowiec (piszę po nim) i posypuję orzechami.

  10. Makowiec w kształcie kwiatu jest gotowy, jest bardzo puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis. Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń