Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z bezą na kruchym spodzie z maku mielonego

Makowiec z bezą na kruchym spodzie z maku mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1178

Dodano:

Odsłon: 1189

Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem.

Składniki

  • 200 g suchego mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 110 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masa makowa cz. I:

    Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy, miód i masło. Gotuj aż płyn zacznie wrzeć, a następnie dodaj mak. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu zgęstnienia masy. Odstaw do ostudzenia.

  2. Kruche ciasto:

    Sypkie składniki wymieszaj w misce, dodaj masło i rozdrobnij je rękoma do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka wymieszane ze szczyptą soli i wyrób miękkie i plastyczne ciasto. Podziel je na dwie części: jedną większą na spód i mniejszą na wierzch. Wylep dno tortownicy o średnicy 21 cm, a następnie wstaw do zamrażalnika do czasu przygotowania reszty składników. Mniejszą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż do zamrażalnika.

  3. Masa makowa cz. II:

    Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę za pomocą trzepaczki, dodaj wystudzony mak i dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białka i połącz z masą makową.

  4. Beza:

    Do białek wsyp cały cukier i ubijaj do momentu aż się rozpuści. Opcjonalnie dodaj budyń.

  5. Makowiec:

    Na kruche ciasto wyłóż masę makową, następnie bezę, a na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 grudnia 2018 Świetny makowiec, kawałkiem lub nawet dwoma bym nie pogardził ;) Pycha, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń