Do góry

Desery Przepis na:

Makowy jogurtowiec na czekoladowym cieście

Makowy jogurtowiec na czekoladowym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6844

Dodano:

Odsłon: 388

Niby sernik makowy na czekoladowym spodzie z mandarynkami. Ciasto z polewą czekoladową, było pyszne.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -100 g. masła -100 g. cukru -2 jajka -250 g. mąki
  • -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -100 g. startej czekolady
  • OWOCE:
  • -2 puszki mandarynek po 175 g.owoców
  • MASA JOGURTOWO-MAKOWA:
  • -1 l. jogurtu greckiego -350 g. sera śmietankowego
  • -300 g. cukru -6 jajek -1 puszka maku-850 g.
  • -2 duże budynie krówkowe na 3/4 l.mleka
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -200 g. mlecznej czekolady -50 g. masła -trochę mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z kakao, proszkiem i zmiksować.Dodać startą czekoladę i wymieszać. Rozsmarować na spód blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Ułożyć odsączone mandarynki.

  3. masa jogurtowo-makowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z jogurtem, serkiem i przesianymi budyniami. Miksować na niskich obrotach miksera.Dodawać porcjami mak i zmiksować.Wylać na mandarynki.

    Piec ok. 1 godz. w 175 * C. Pod koniec jak za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.

  4. polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z masłem i trochę z mlekiem. Polać i rozsmarować na zimnym placku. Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń