Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makrela z piekarnika"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 649
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 649
Składniki
Ryby myjemy, czyścimy, nacinamy w poprzek, dzięki czemu ładniej się upieką.
Do głębokiego naczynia wlewamy szklankę oliwy z oliwek, dodajemy po łyżeczce soli, pieprzu, ostrej papryki, pieprzu cayenne i przyprawy śródziemnomorskiej. Wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, wrzucamy poszatkowaną natkę. Mieszamy. Tak powstałą marynatą zalewamy ryby, które odstawiamy na godzinę do lodówki.
Ryby wyjmujemy, obtaczamy lekko w mące, obsmażamy na średnio rozgrzanej oliwie. Oliwę zachowujemy. Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego i na 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury w 180oC.
W tym czasie kroimy obrane pomidory i paprykę, czosnek miażdżymy. Warzywa wrzucamy do odstawionej rozgrzanej oliwy. Dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone oliwki. Doprawiamy pieprzem i solą. Rybę podajemy z salsą, ziołami, bułką itp.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 4,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 188 kcal Białko 33 g/Tłuszcz 2,8 g/Węglowodany 4 g.Źródło: Rewia