Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 810

Dodano:

Odsłon: 8307

Delikatny, kruchy spód, przełożony galaretką z malinami, kremem z mascarpone i bitej śmietany, uwieńczony kruchą bezą z migdałami.

Składniki

  • Kruchy spód:
  • 3 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki wanilii
  • Galaretka z malinami:
  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 i 1/2 szklanki wrzątku
  • Krem śmietankowy:
  • 500 ml smietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru:
  • Beza z migdałami:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 50 g płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagniatamy. Spód formy 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy dno blaszki. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200º. Pieczemy ok 15 minut (do uzyskania złocistego koloru). Studzimy.

  2. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Do chłodnej dodajemy maliny, mieszamy (Jeśli używamy malin mrożonych, wcześniej rozmrażamy je na sicie). Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruchy spód. Pozostawiamy do całkowitego stężenia. 

  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec bijania dodajemy cukier puder i wanilię a następnie stopniowo mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na stężałą galaretkę.

  4. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania błyszczącej piany. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 25x36 cm odwracamy do góry dnem. Smarujemy masłem i kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze rozprowadzamy pianę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140º, pieczemy ok 60 minut. Beza powinna być sucha, rumiana, lekko popękana. W razie potrzeby pieczemy ją nieco dłużej.  Gotową bezę studzimy. Wykładamy na krem.

    Ciasto wstawiamy na noc do lodówki - na drugi dzień beza kroi się zdecydowanie lepiej. 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń