Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 854

Latem jest tak dużo świeżych owoców, że aż grzech ich nie zjadać. Moimi ulubionymi są jednak maliny dlatego postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie.

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 30g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 140g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Składniki na warstwę malinową:
  • 3 malinowe galaretki
  • 3,5 szklanki wrzątku
  • 600g świeżych lub mrożonych malin
  • Składniki na krem śmietankowy:
  • 250g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia.

    Beza: Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co kruchy blat. Bezę piec przez 40 minut w 130ºC. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Można ją upiec dzień wcześniej, przykrywając na noc ściereczką.

    Warstwa malinowa: 3 galaretki należy rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z malinami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie.

    Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

  2. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń