Do góry

Desery Przepis na:

malinowe paluszki

malinowe paluszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 5026

paluszki lizac...powiem prawde,ze desery i ciasta to nie moja specialnosc i nie mam do nich cierpliwosci...szacuneczek dla wszystkich ciastkarek!

Składniki

  • skladniki: 3 paluszki na osobe...1 opakowanie ciasta filo,pokrojone na prostokaty 15 na 20cm(moze byc ciasto tureckie brik)
  • cieple maslo
  • malinki
  • biala czekolada
  • orzeszki pistaciowe drobno zmielone
  • cukier puder
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. na kazdy paluszek potrzebne sa 4 prostokaty ciasta filo(po jednym ciasta brik)...ciasto filo skladamy po dwa kawalki razem ...posmarowac cieplym maslem,nakladamy nastepne dwa.... na srodku ukladamy po lyzce startej czekolady,na czekolade po 3-4 malinki i orzeszki pistaciowe(wedlug uznania)

  2. zawijamy brzegi do srodka,a pozniej zawijamy w paluszek...itd...ciasto nie powinno byc mocno scisniete

  3. paluszki ukladamy na papierze do pieczenia...smarujemy cieplym maslem i do piekarnika na 20-25 min (200)

  4. podajemy posypane cukrem pudrem...mozemy tez zrobic oddzielnie sos:roztopic biala czekolade z odrobina mleka,posypac orzeszkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goblinek 15 października 2010 Pyszne ciasteczka.... Ciasto brik można serwować też wytrawnie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 października 2010 Ja bardzo chętnie takie rzeczy jem i smakuję, ale sama nie kwapię się do robienia ciasteczek - więc podziwiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 12 października 2010 powiem tak...mam duzo przepisow z ciasta filo...mam nadzieje,ze krtos je kupi i poda inf.?...ogladalam wiele emisji w tel.pol. i mialam nadzieje,ze jest dostepne...popytajcie w restauracjach greckich...moj znajomy wyrabia je tonami,moze zrobimy biznesik,haha...pozrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 12 października 2010 brzmi i wygląda przepysznie :-) nigdy nie robiłam nic z ciasta filo ale chyba czas spróbować :-) o ile gdziekolwiek je dostanę, bo jakos nigdy nie rzuciło mi się w oczy w marketach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 12 października 2010 ciasto tureckie"bric",tak jak ciasto greckie "filo"...bardzo cienkie ciasto,prawie jak papier...te greckie jest bardzo delikatne i bardziej chrupiace...mozna je kupic zamrozone w duzych marketach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń