Do góry

Desery Przepis na:

Malinowe tiramisu

Malinowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2451

Dodano:

Odsłon: 2135

Obłędny deser- malinowe tiramisu - z mascarpone, biszkoptami nasączonymi syropem i malinami

Składniki

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek słodzonego, gęstego soku malinowego
  • 4 łyżki wiśniówki lub innej wódki
  • szklanka wody
  • opakowanie biszkoptów ( ok 120-150 g)
  • 2 szklanki malin
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Utrzeć żółtka z cukrem aż staną się jasne ( ok. 7-8 minut). Ubić śmietanę. Do masy jajecznej dodać mascarpone i zmiksować do całkowitego połączenia, następnie dodać śmietanę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
    Sok malinowy wymieszać z wodą i wiśniówką.


  2. Wszystko można ułożyć w jednym dużym naczyniu lub tak jak na zdjęciu w szklankach ( wtedy z podanych proporcji wyjdzie 8 porcji). Zanurzać biszkopty w mieszance wody wódki i soku i układać na spodzie naczynia – na to maliny i warstwę masy z mascarpone.

    Powtórzyć to jeszcze raz lub dwa razy w zależności od wielkości i głębokości naczynia. Na górze powinna być masa. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem udekorować malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 sierpnia Owocowe odmiany tiramisu sa pyszne. Malinowego jeszcze nie robilam, a sumie jest na pewno pyszne. W dodatku mamy tu w Niemczech doskonala "malinówke" - do nasaczenia w sam raz :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń