Do góry

Desery Przepis na:

Mały aromatyczny sernik

Mały aromatyczny sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 2115

Dodano:

Odsłon: 2526

Mały sernik z delikatną aromatyczną masą serową na chrupiącym spodzie z tłuszczu, czekolady i bułki tartej. W sam raz dla małej rodziny lub jednej popołudniowej kawki.

Składniki

  • spód:
  • bułka tarta 10 dag
  • masło 5 dag
  • czekolada gorzka 4 dag
  • masa serowa:
  • masło 10 dag
  • twaróg zmielony 25 dag
  • serek mascarpone 12,5 dag
  • cukier 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • jajka 2 szt
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • wrzątek 2 łyżki
  • rum 2 łyżki
  • śmietana kremówka 100 ml
  • lukier:
  • cukier puder 0,75 szklanki
  • woda
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy spód: masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już będą płynne dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy - powinniśmy coś w rodzaju mokrego piasku. Powstałą mieszankę przekładamy do tortownicy /o średnicy ok. 22 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

  2. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku, studzimy a następnie dodajemy rum.
    Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Gdy kryształki cukru nie będą już wyczuwalne /ciągle ucierając/dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ekstrakt kawowo-rumowy i dokładnie ucieramy. Śmietanę kremówkę lekko ubijamy - nie powinna być sztywna tylko dobrze spieniona. Do masy dodajemy porcjami zmielony twaróg, mascarpone i śmietanę kremówkę.Dokładnie mieszamy.
    Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy.

  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy ok. 60 min. Piekarnik wyłączamy, po 20 min uchylamy lekko drzwiki i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
    Zimny sernik lukrujemy cukrem pudrem utartym z niewielką ilością wody. Schładzamy w lodówce by lukier zastygł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń