Do góry

Dodatki Przepis na:

Marchew w orientalnym wydaniu

Marchew w orientalnym wydaniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 1696

Dodano:

Odsłon: 1711

Podobno jest to marchew po indyjsku. Jak zwał tak zwał ważne, że jest smacznym dodatkiem do potraw mięsnych doskonale zastępująca tradycyjną surówkę.

Składniki

  • marchew średnia 3 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryczka chili 0,5 szt
  • gorczyca biała cała 1 łyżka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sok z cytryny ok. 1 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • olej 3 łyżki
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce: o dużych oczkach lub na ostrzu do krojenia ogórków w plasterki. Paprykę kroimy w małą kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i po chwili wsypujemy ziarna gorczycy, smażymy do czasu aż zaczną strzelać. Do gorczycy dodajemy paprykę, papryczkę chili, marchew oraz cukier i kurkumę. Smażymy ok 5 min. - marchew powinna być al dente. Po koniec smażenia doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń