Do góry

Zupy Przepis na:

Marchewkowy krem z kluskami lanymi

Marchewkowy krem z kluskami lanymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 4385

Dodano:

Odsłon: 1492

Gęsta, pożywna i tłumiąca uczucie głodu na długo.

Składniki

  • ZUPA:
  • Marchewka 60 dag
  • Pietruszka 1 szt.
  • Bulion 2,5 l
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 90 gram
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Cukier
  • KLUSKI LANE:
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Woda 1,5 szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki. Wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości.

  2. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich jogurt naturalny oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Całą zawartość dokładnie blendujemy. Doprawiamy zupę solą, pieprzem oraz cukrem.

  3. KLUSKI LANE: Do miski wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Całość dokładnie miksujemy (gdy będzie za gęsta, dodajemy do niej jeszcze trochę wody). W garnku zagotowujemy osoloną wodę i rzucamy na wodę ciasto na kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je ok. 2-3 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń