Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marchewkowy tort z brzoskwiniami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Marchewki obierz, oczyść i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Orzechy utłucz w moździerzu lub drobno posiekaj. wrzuć do większej miski. Jajka zmiksuj ze zwykłym cukrem do uzyskania piany. Mąkę przesiej z cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodaj startą marchewkę oraz orzechy i wszystko wymieszaj. Dołóż mieszankę mączną. Następnie, cały czas mieszając, dolewaj olej. Ciasto marchewkowe wlej do okrągłej formy. Piecz je przez 50 minut w temperaturze 160oC. Po upieczeniu odstaw na pół godziny do ostygnięcia.
Brzoskwinie z puszki odsącz na sitku. Następnie pokrój je w małą kostkę. W misce połącz serek mascarpone z twarogiem oraz cukrem pudrem. Lekko wszystko zmiksuj tak, aby powstała gładka masa.
Wystudzone ciasto marchewkowe rozkrój poziomo na dwa blaty. Na dolny wyłóż 2/3 kremu i posyp częścią pokrojonych brzoskwiń. Przykryj to drugim blatem i wyłóż pozostały krem, rozsmarowując go.
Całość posyp pozostałymi brzoskwiniami. Torcik wstaw do lodówki na około dwie godziny.
Czas przygotowania: 80 minutŹródło: Na żywo