Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynata słodko-ostra do skrzydełek

Marynata słodko-ostra do skrzydełek

Autor: Garndzilla

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 15

Dodano: 05.07.2012

Odsłon: 20005

Coraz mniej staram się w swojej kuchni stosować gotowych mieszanek przypraw czy marynat, jest zdrowiej, taniej i myślę, że smaczniej. Przepis ten pochodzi z Vitalii i jest przeze mnie troszkę zmodyfikowany.

Składniki

  • olej, 7 g (niecała łyżka)
  • miód pszczeli, 2 g (niecała łyżeczka)
  • majeranek, szczypta
  • rozmaryn, szczypta
  • papryka słodka mielona, szczypta
  • papryka ostra w proszku, szczypta
  • pieprz czarny, szczypta
  • Czosnek granulowany (ja go nie stosuje, nie mogę :<), szczypta
  • Skrzydło kurczaka, 55 g
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przyprawy wymieszać z olejem i miodem, posmarować skrzydełka i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz. Skrzydełka ułożyć na tackach do grillowania i piec na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok. 50 min. Może też być zwykła blaszka, czy nawet pieczone w folii aluminiowej, byle pamiętać o przewracaniu.

  2. W oryginale miód dodajemy na 10 minut przed końcem pieczenia, smarujemy nim wtedy skrzydełka. Wymienionych proporcji nie trzeba się ściśle trzymać, wiadomo, każdy doda ile mu wygodnie. Niestety nie dało się edytować przepisu (brak proporcji), więc zamieściłam znowu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 19 sierpnia 2012 Świetna marynata i pyszne skrzydełka- to moje klimaty i na pewno wykorzystam twój przepis

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń