Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane ostre papryczki czereśniowe.

Marynowane ostre papryczki czereśniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1346 Ocena: 16478

Dodano:

Odsłon: 2464

Papryczki czereśniowe cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.

Składniki

  • ostra papryczka czereśniowa cherry 4 kg
  • czosnek 1 ząbek na słoik
  • liście laurowe 1-2 szt na słoik
  • parę ziaren pieprzu na słoik
  • parę ziaren ziela angielskiego na słoik
  • gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
  • koper 1 baldach do słoika
  • cebula po plastrze do słoika
  • 1 łyżka oleju na 1 słoik
  • Zalewa:
  • cukier 3 łyżki
  • sól 3 łyżki
  • ocet 10% 3 szklanki (szklanka 250 ml)
  • woda 15 szklanek (szklanka 250 ml)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Wodę zagotowujemy z cukrem,solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .

    Paprykę myjemy i wkładamy do słoików.


  2. Do każdego słoika dodajemy baldach kopru, czosnek, plaster cebuli, pieprz, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.

  3. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy.

  4. Pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody.

  5. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

  6. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 września 2018 Ślicznie wyglądają a jak muszą być pyszne, to już sobie wyobrażam...:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń