Do góry

Dodatki Przepis na:

Masa makowa, migdałowa z bakaliami.

Masa makowa, migdałowa z bakaliami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1407 Ocena: 17987

Dodano:

Odsłon: 6619

Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców.

Składniki

  • mak 250 gram
  • 1 duży olejek migdałowy
  • cukier 1/2 szklanki
  • orzechy włoskie rozdrobnione 10 dag
  • blanszowane migdały rozdrobnione 10 dag
  • rodzynki 5 łyżek
  • kandyzowana skórka pomarańczy 5 łyżek
  • śmietana 30 % tłuszczu 250 ml
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie.

  2. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy.

  3. Dodajemy zmielony mak, bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko.

  4. Ostudzona masa makowa jest gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 21 grudnia 2017 Kiedyś robiłem <3 Troszkę czasu zajmuje, ale warto <3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 grudnia 2017 Nie ma to jak zrobiona własnoręcznie masa makowa :) Pycha!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń