Do góry

Desery Przepis na:

Maślane ciasto drożdżowe

Maślane ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2389

Dodano:

Odsłon: 4963

Klasyczne, łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe i smakuje wszystkim.

Składniki

  • 500g mąki
  • 1 kostka świeżych drożdży (42g)
  • 200g cukru
  • 225ml ciepłego mleka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 270g masła pokrojonego w kostkę
  • 150g płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Do zagłębienia wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, zalać 1-2 łyżkami mleka i przykryć mąką z brzegów miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

  2. Pozostałe mleko, 50g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, skórkę cytrynową, żółtko, sól i 70g masła dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Ponownie odstawić na 30 minut.

  3. Na stolnicy posypanej mąką ponownie zagnieść ciasto. Zostawić przykryte na kolejne 20 minut, potem rozwałkować. Przełożyć na wysmarowaną masłem blachę (30x40cm), przykryć i zostawić na 30 minut.

  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  5. Ciasto ponakłuwać widelcem i kciukiem zrobić wgłębienia. Pozostałe masło poukładać we wgłębieniach. Rozłożyć równomiernie płatki migdałowe i posypać resztą cukru i cukrem waniliowym. Piec ok. 25 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń