Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne, łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe i smakuje wszystkim.
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2492
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 459
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 1139
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 616
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2492
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 459
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 1139
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 616
Składniki
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Do zagłębienia wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, zalać 1-2 łyżkami mleka i przykryć mąką z brzegów miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe mleko, 50g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, skórkę cytrynową, żółtko, sól i 70g masła dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Ponownie odstawić na 30 minut.
Na stolnicy posypanej mąką ponownie zagnieść ciasto. Zostawić przykryte na kolejne 20 minut, potem rozwałkować. Przełożyć na wysmarowaną masłem blachę (30x40cm), przykryć i zostawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto ponakłuwać widelcem i kciukiem zrobić wgłębienia. Pozostałe masło poukładać we wgłębieniach. Rozłożyć równomiernie płatki migdałowe i posypać resztą cukru i cukrem waniliowym. Piec ok. 25 minut. Smacznego :)