Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pachnące drożdżówki :) A do nich polecam owocowy poncz od nikola2005: https://smaker.pl/przepis-owocowy-poncz,100435.html
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Podgrzej mleko. Rozpuść drożdże w mleku i, mieszając, dodaj mąkę.Odstaw aż zacznie rosnąć. Dodaj do niego składniki na ciasto pszenne. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Nadzienie: Wymieszaj wszystkie składniki, czyli masło, przyprawy i cukier. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto, w miarę możliwości w kształt prostokąta. Wyłóż nadzienie na rozwałkowane ciasto i rozprowadź równo na całej powierzchni ciasta. Złóż ciasto brzegami do środka, tak by naszło na siebie przykrywając nadzienie, a potem wyrównaj końce, również je nakładając ale tylko trochę. Pokrój je w paski o szerokości mniej więcej 2 cm.
Następnie pozwijaj ostrożnie paski wokół własnej osi. Teraz pozawijaj je w ślimaki i pozostaw na blasze do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200'C. Jajko roztrzep i posmaruj, najlepiej przy pomocy pędzla, drożdżówki przed pieczeniem. Dzięki temu uzyskają piękny złocisty kolor. Posyp cukrem. Piecz przez około 15 minut, albo aż będą złociste.