Do góry

Desery Przepis na:

Maślane, kruche ciasto z sezonowymi owocami:

Maślane, kruche ciasto z sezonowymi owocami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2431

Dodano:

Odsłon: 13962

Ciasto smaczne, rozpływające się w ustach, do tego sezonowe owoce i piana. Polecam gorąco.

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku
  • Dodatkowo:
  • 5 białek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki owoców (u mnie czarne i czerwone porzeczki)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie



  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na "piasek".
    Można też rozetrzeć w palcach.
    Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4.
    Większą część rozsypać na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach :35/25 cm.
    Na cieście rozłożyć owoce (u mnie czerwone i czarne porzeczki).
    Ubić pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na owoce. Na pianie rozsypać resztę ciasta.
    Piec 30 minut w tem. 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń