Do góry

Desery Przepis na:

maślany placek drożdżowy…

maślany placek drożdżowy…

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 17545

Dodano:

Odsłon: 13934

przepyszny maślany placek drożdżowy. Piekłam go w ostatnim tygodniu dwa razy i kroiłam wyjęty prosto z pieca, bo właśnie taki ciepły smakuje najlepiej

Składniki

  • 3 szkl mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml maślanki (ja zastąpiłam jogurtem)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • wierzch: 100 g masła
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • polewa: 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
    Podgrzewamy mleko. Mąkę wsypujemy do miski; robimy „dołek” wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, zalewamy ciepłym lecz nie gorącym mlekiem, na wierzch sypiemy łyżkę mąki. Przykrywamy
    ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.

  2. Blachę 25x36cm (można też taką od piekarnika) smarujemy masłem i posypujemy manną bądź bułka tartą. Na blachę wyjmujemy ciasto i na chwil kilka 10-15 min ponownie odstawiamy. Palcami w cieście robimy wgłębienia i w każde wkładamy wiórek masła lekko wciskając. Całość posypujemy cukrem i wstawiamy do nagrzanego do 160st piekarnika na ok 20-25 minut. Po tym czasie pędzelkiem smarujemy wierzch żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń