Do góry

Śniadania Przepis na:

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1677

Dodano:

Odsłon: 15235

Pyszne, domowej roboty masełko.

Składniki

  • orzechy arachidowe solone, 250g
  • olej arachidowy, 1łyżka
  • cukier brązowy, 4-5 łyżeczek
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do malaksera, młynka wsypywać stopniowo orzechy, mielić tak długo, aż powstanie jednolita masa. Jeśli chcemy uzystkać idealnie gładką masę polecam użyć młynka elektrycznego, gdyż malakser częścowo pozostawia małe chrupiące orzeszki (osobiście wolę tą wersję).

  2. Do powstałej masy dosypywać po łyżeczce cukru brązowego i kilka kropli oleju tak długo aż do uzyskamy odpowiadający nam smak i gęstość. Proporcje cukru i oleju podałam opcjonalnie, każdego składnika możemu użyć mniej lub więcej, wzależności od naszych preferencji. Jeśli przesadziliśmy z olejem wystarczy dodać orzechów i dalej miksować.

  3. Masło odstawić na noc (nie do lodówki) aby reszta nieutartego cukru miała okazję się rozpuścić.

  4. Dla osób nie przepadających za słonym posmakiem orzechów proponuję użyć prażonych w łupinach (oczywiście wcześniej obranych). Zamiast oleju arachidowego można rownież użyć dobrej jakości masła.

  5. Masło orzechowe świetnie smakuje z krakersami, ciepłymi grzankami, i co może wydać się dziwne z malinowym dżemem :) Masło możemy przechowywać w słoikach około miesiąca.

  6. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cmol 10 marca 2011 Zrobiłam.Wyszło bardzo fajne.Ja zmieliłam w maszynce do mięsa 2 razy.Polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 13 stycznia 2011 aż mi ślinka cieknie, zbieram się zeby zrobić:), Twoje przepisy są w ogóle bardzo fajnie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 31 grudnia 2010 Jeśli masło ucieramy z olejem to spokojnie może stać zamknięte w słoiku w temperaturze pokojowej około kilku tygodni. Jeśli zamiast oleju użyjemy masła np. śmietankowego, radzę gotową masę trzymać w lodówce, gdyż masło szybcej jełczeje. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń