Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek bezowy ze Szczytna"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Przygotuj spód: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto. Chłodź je 30 minut. Potem rozwałkuj na prostokątny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 25 minut w 180 st.
Beza: z 26 dag cukru oraz 60 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, pod koniec dosyp resztę cukru. Cienkim strumieniem wlej syrop. Bezę ubijaj 5–8 minut. Masę bezową przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij kratkę na upieczony spód. Wokół brzegów placka zrób bezową obwódkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 120 st. Bezę susz ok. 2 godzin.
Ze składników masy ugotuj gęsty budyń. Nałóż go w otworki w bezowej kratce.Źródło: Tina