Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 169
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 169
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dosyp sól i cukier puder - wymieszaj. Zimne masło drobno posiekaj i dorzuć do miski z mąką, cukrem i solą. Dolej trochę zimnej wody i wbij żółtka. Zagnieć szybko wszystkie składniki w zwartą kulkę (jeśli ciasto nie chce się kleić, dolej jeszcze trochę wody). Owiń ciasto folią spożywczą i włów do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, połóż powstałą kulkę z ciasta na papierze do pieczenia i rozwałkuj ją tak, by ładnie pasowała do formy do pieczenia (powinna ładnie przylegać do formy także po bokach na wys. ok. 1,5 cm). Ponakłuwaj ciasto widelcem i wysmaruj dżemem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu wysmaruj je masą kajmakową.