Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek kajmakowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Z przesianej mąki, cukru, tłuszczu, proszku do pieczenia, jajka i żółtka zagniatam kruche ciasto. Jeśli jest za twarde, wlewam łyżkę śmietany.
Ciasto wałkuję na prostokąt o 1,5 cm większy z każdego boku niż forma. Następnie, radełkiem, odcinam z każdej strony pasy, o które ciasto było za duże. Spód przenoszę na blaszkę. Boki ciasta smaruję białkiem. Przylepiam do nich kuleczki sporządzone z odciętych pasków. W ten sposób uzyskuję ozdobny brzeg mazurka. Piekę 30 minut w 180°C. Wyjmuję i studzę.
Zimne ciasto smaruję masą kajmakową. Na wierzchu układam pokrojone w paski śliwki. Rozpuszczam czekoladę mleczną z jedną łyżką mleka i polewam wierzch. Tak samo postępuję z białą czekoladą, rozpuszczoną z drugą łyżką mleka.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 228 kcal Białko 6,4 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 87 g
<strong>Jadwiga Kwiek, Zakliczyn</strong>Źródło: Rewia