Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 42

Dodano:

Odsłon: 9096

Bardzo smaczne szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • 2 surowe żółtka
  • 2 żółtka ugotowane
  • 3/4 szkl.cukru pudru
  • odrobine proszku do pieczenia
  • pół kostki masła,orzechy,suszone owoce,migdały
  • Na masę kajmakową: puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,1 szkl.cukru pudru i pół kostki masła.
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowac 2 żółtka na twardo i po przestudzeniu rozgnieśc je widelcem. Na stolnicę wysypac mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia.Dodac ugotowane i surowe żółtka oraz masło.Wszystkie te składniki dokładnie zagnieśc. Po czym ciasto wyłożyc na blache i na bokach zrobic taka niby ramkę aby potem masa kajmakowa nam nie spływała po bokach.Piec w temp.200 stopni ok.30 minut.Wyłożyc do przestudzenia.

  2. MASA KAJMAKOWA:Mleko skondensowane wylac do garnka(najlepiej takiego żeby się nie przypalało) Kiedy zacznie sie gotowac wsypac cukier puder.Mleko gotowac 1 godzine bardzo często mieszając bo inaczej nam sie szybko przypali szczególnie kiedy robi się gęste pod koniec gotowania. Konsystencja musi przypominac karmel ale nie może byc zbyt gęste:).Odstawic do wystudzenia.Potem dodac do karmelu masło i zmiksowac.Wylac na ciasto.Udekorowac orzechami,migdałami i suszonymi owocami. Lub co kto lubi.Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń