Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek kokosowy dla łasuchów"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 112
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 112
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Składniki
65 min • Porcja 440 kcal • Koszt porcji 40 gr • Przepis na ok. 30 porcji
Spód: mąkę, cukier, margarynę i żółtka siekam i zagniatam ciasto. Do 3/4 części ciasta dodaję kokos, zagniatam, resztę łączę z kakao. Chłodzę w lodówce.
Potem jasną część ciasta wałkuję i wykładam nią blaszkę z pergaminem. Z ciasta ciemnego robię warkocz o szerokości ok. 2 cm. Oplatam nim cały spód i lekko dociskam. Piekę w temp. 180°C ok. 20 min.
Masa: margarynę topię, mieszam z cukrem pudrem. Dodaję łyżkę zimnej wody i mleko w proszku. Miksuję. Masę zdejmuję z ognia i wrzucam posiekane Princessy. Ciepłą wylewam na ciasto. Studzę. Dekoruję czekoladą, bakaliami.
Ten mazurek wyszedł rewelacyjny! Dzielę się więc przepisem. Joanna Tokarz z PtaszkowejŹródło: Kobieta i życie