Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek makowy

Mazurek makowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1339

Dodano:

Odsłon: 263

Kruche ciasto idealnie komponuje się z z wilgotną masą makową i polewą z białej czekolady.

Składniki

  • kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 60 g cukru pudru 3 żółtka ugotowane na twardo 3-4 żółtka surowe opcjon
  • masa makowa: 400 g maku mielonego 400 ml mleka 100 g cukru miód naturalny do smaku (4-5 łyżek) 100 g masła 2-3 łyżki rumu oleje
  • ganache z białej czekolady: 400 g białej czekolady 250 ml słodkiej śmietanki 42%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
    Ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy w 180-190 stopniach C, przez 10-15 minut.
    Masa makowa:
    Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, wsypujemy mak i krótko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy wkruszamy czekoladę, mieszamy. Dodajemy miód, rum, olejek migdałowy, kaszkę orkiszową i migdały, mieszamy. Do przestudzonej masy makowej wbijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy.

    Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach C.

    Ganache z białej czekolady:
    W rondelku podgrzewamy śmietankę. Gorącą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż czekolada połączy się ze śmietanką. Polewę wylewamy na przestudzone ciasto. Wierzch dekorujemy według uznania. Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy masa i ganache dobrze zastygną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń