Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6642

Dodano: 24.03.2010

Odsłon: 30145

Ten mazurek robie prawie co roku na święta. Jest bardzo smaczny i gorąco polecam.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Następnie wyłożyć ciasto na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę mazurkową. Ciasto powinno mieć 0,5-1 cm. grubości. Piec w tem.190st.C przez ok. 20 minut.

  2. MASA: kaszę zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje Wystudzić. Masło zmiksować z cukrem , ponieważ będzie bardzo gęsta masa, najlepiej użyć końcówek tzw. haki.Dodajemy zmielone migdały i dalej miksujemy hakami. Nie przerażać się, że masa jest gęsta. Dodać cukier migdałowy i po łyżce kaszy manny , miksować cały czas dość długo, aż masa zacznie się łączyć i zrobi się rzadsza.Można dodać również 4 krople zapachu migdałowego.3Ciasto posmarować dżemem pomarańczowym /ja delikatnie podgrzewam dżem, ponieważ taki półpłynny lepiej rozsmarować na cieście/, następnie wyłożyć masę migdałową i delikatnie rozsmarować na dżemie /masa bardzo ładnie się poddaje i nie ma problemu z jej równym wyłożeniem/.

    4. Gotowy mazurek dekorujemy wg uznania. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Justa1974 29 marca 2013 Robiłam w tamtym roku i w tym też zrobię, przepyszny i łatwy do zrobienia, dekoracja przecudna:) WESOŁYCH ŚWIĄT

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 marca 2013 Dziękuję , jest mi bardzo, bardzo miło za Wasze ciepłe komentarze. Pozdrawiam świątecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 28 marca 2013 Imponujący jest Twój mazurek Irmo. Istne cudo:-)))) Zabieram do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 22 marca 2013 Zdjęcie Twojego mazurka zachęca do wypróbowania przepisu,naprawdę wygląda przecudnie i pewnie tez wspaniale smakuje:-) Do ulubionych,zmajstruję takie cudo na najbliższe święta choc pewnie dekoracja nawet w połowie tak mi się nie uda,bo niestety nie potrafię dekorowac ciast.Życzę spokojnych,zdrowych,cudownych Swiąt Wielkanocnych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 08 marca 2013 Tolerancjo, dziękuję Ci jest mi bardzo miło. Ten mazurek jest bardzo smaczny , robię go w każde święta. Pozdrawiam wiosennie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 08 marca 2013 Irma przecudnie wykonałas ten mazurek odemnie 5 z plusem pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 20 kwietnia 2011 Kibi cukier migdałowy kupiłam w jakimś dużym markecie, ale nie pamiętam w jakim. Jest w bardzo podobnym opakowaniu jak cukir wanilinowy. Myślę, że jak dodasz troszkę zapachu migdałowego, to też będzie dobrze
Życzę Ci udanego wypieku, smacznego zajadania i WESOŁYCH ŚWIĄT!))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 20 kwietnia 2011 ale pięknie wygląda, cudeńko, nigdy nie robiłam mazurka, ale to będzie pierwszy raz, mam pytanie skąd wziąć cukier migdałowy?można go czymś zastąpić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń