Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek różany

Mazurek różany

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1219

Dodano: 31.03.2018

Odsłon: 107

Mazurek na kruchym cieście z polewą z płatków róży.

Składniki

  • Ciasto: 250 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 60 g cukru pudru 2 żółtka ugotowane na twardo 2 żółtka surowe
  • opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Przybranie: połówki migdałów posiekane pistacje maliny liofilizowane
  • Polewa: 200 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady szczypta soli 2-3 łyżki konfitury z płatków róży
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

    Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C.

    Polewa:
    Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i wsypujemy szczyptę soli. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy konfiturę z płatków róży, mieszamy, aż się składniki połączą. Polewę studzimy.

    Wykończenie:
    Na przestudzony kruchy spód wylewamy przestudzoną polewę. Gdy polewa przestygnie ozdabiamy mazurka ulubionymi posypkami lub bakaliami.

    Gotowego mazurka zawijamy w folię spożywczą, by nie obsychał. Podając tradycyjnie kroimy w kwadraty lub prostokąty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń