Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z nutką wanilii

Mazurek z nutką wanilii

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 179

Dobry pomysł na słodką dekorację do koszyczka wielkanocnego. Kolorowa odsłona tradycyjnego mazurka. Połączenie aromatycznej wanilii z wyrazistym smakiem powideł z czarnej porzeczki. Dużo zabawy przy dekorowaniu.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE: 0,5 kg mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół paczki masła
  • 180 g śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA KAJMAKOWA:250 ml mleka
  • 150g cukru
  • 60g masła
  • laska wanilii
  • DEKORACJA: wiórki kokosowe
  • suszona żurawina
  • rodzynki
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • lentilki
  • powidła z czarnej porzeczki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO KRUCHE:

    Mąkę przesiać do miski. Dołożyć cukier i proszek do pieczenia, oraz masło, żółtka i śmietanę.
    Lekko podsypując mąką zagniatamy ciasto. Powinno mieć formę stałą i nie powinno doklejać się do rąk. Przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na min. 1h. Można przygotować dzień przed upieczeniem.
    Pieczemy ok. 20 min. Blachę o wymiarach ok.25/35cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1.5 cm i wkładamy do blachy.




  2. MASA KAJMAKOWA:

    Mleko zagotować z wanilią. Następnie wyjąć z mleka wanilię i wsypać cukier.Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Jej kolor będzie lekko żółty.
    Konsystencja masy jest dobra, gdy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się.
    Masę zdjąć z ognia i mieszać, aż lekko przestygnie. Następnie dodać miękkie masło i mieszać do otrzymania jednolitej, oleistej konsystencji.

  3. DEKORACJA:

    Z upieczonego ciasta wycinamy 2X kształt jaja.
    Jedną część smarujemy powidłami, drugą kajmakiem. Układamy jedną na drugiej.
    Dekorujemy według uznania wiórkami kokosowymi, lentilkami, rodzynkami, suszoną żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczy.

    Najlepiej skosztować mazurka na drugi dzień. Ciasto będzie wtedy miękkie i puszyste.
    Masa kajmakowa zastygnie ale jej konsystencja stanie się aksamitna.

    Powodzenia i smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń