Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Medaliony wieprzowe z foremki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 167
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 167
Składniki
ok. 40 minut
Mięso opłukać, osuszyć. Smażyć 15 minut na rozgrzanym oleju, często obracając. Pod koniec poprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z 200 ml wody. Polędwiczkę pokroić na plasterki grubości 2-3 cm.
Fasolkę oczyścić, strączki pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić na połówki. Przygotowane warzywa gotować 15-20 minut w posolonej wodzie.
Pomidory pokroić na cząstki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. Ser pokroić w plastry. Tymianek posiekać. Jabłko umyć, oczyścić z pestek, miąższ ze skórką pokroić w plasterki. Do tłuszczu ze smażenia wymieszanego z wodą włożyć plasterki jabłka. Gotować je minutę. Wyjąć. Do wywaru włożyć fasolkę, ziemniaki, pomidory i tymianek. Mocno podgrzać.
Przełożyć do 4 żaroodpornych foremek. Na warzywach ułożyć pionowo plasterki polędwiczki. Przykryć serem. Posypać pieprzem. Zapiekać 5 minut w 200°C. Udekorować plasterkami jabłka i tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco