Do góry

Przekąski Przepis na:

Medaliony z bakłażana

Medaliony z bakłażana

Autor: milla_poz

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 322

Dodano: 01.11.2010

Odsłon: 10468

Soczysty bakłażan zapiekany z aromatycznym pomidorowym sosem i serem... Przepyszna przekąska, ale dość pikantna - najlepiej smakuje z bagietką. Proporcje na ok 15 medalionów.

Składniki

  • bakłażan, 2 szt
  • pomidory w puszce, 1 szt
  • cebula, 1 mała
  • czosnek, 2 ząbki
  • oregano, imbir, sól, pietruszka
  • ser żółty
  • Ser mozarella
  • papryczka chili, 2 strąki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażany umyć i pokroić na grube plastry (1 - 1,5 cm). Posypać solą i odstawić, po 15 minutach odlać soki, które puszczą.

  2. Z papryczek wydrążyć nasionka i drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić i dodać do pomidorów aby się zagotowały. Można dodać trochę koncentratu, ale wtedy też cukru żeby sos nie był kwaśny. Doprawić imbirem, solą i oregano.

  3. Na każdym plasterku bakłażana ułożyć plasterek żółtego sera, sos i mozarellę. Posypać pietruszką. Piec w 180-190 stopniach ok 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 11 listopada 2010 Extra! Pewnie wykorzystam na jakimś przyjęciu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Grazka82 02 listopada 2010 Zapowiada się bardzo rozgrzewająco - do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń